probă de concurs organizată de FR Kempo sub egida United Word Wrestling
Sistem de luptă sportivă, fără lovituri.
Tehnici permise :
– Secerări, proiectări.
– Lupta la sol cu fixări si stabilizări, ştrangulări, luxări şi inversări
Tehnici interzise : – Atacul cu degetele asupra organelor vitale. – Ducerea pe spate la sol, voluntar, fără a fi inițiată o tehnica de luptă în acest scop (se va considera și penaliza ca joc pasiv). – Orice acțiune împotriva coloanei – Acțiuni articulare pe degete sau pe încheieturile mâinilor (Wristlocks). – Fracturarea intenționată de oase sau articulații (Ex: nu se acorda timp suficient adversarului pentru a renunţa la luptă/tapout). – Lovirea cu braţele, genunchii, antebrațele, coatele, capul, presiune cu braţele aplicate peste faţă. – Muşcături, tragere de păr, nas, urechi, sau atacarea zonei abdomenului. – Băgarea degetelor în ochi, nas, urechi, prinderea cu degetele. – Aruncarea sau presarea adversarului în cap sau în gât. – Slam-urile, cu ridicarea adversarului deasupra taliei, inclusiv în situația de a scapa de o finalizare. – Combinație de acţiuni articulare şi proiectări. – Utilizarea degetelor pe gât / trahee pentru tehnici de sugrupare – Heel hook interior sau exterior (torsiune de călcâi) prin rotire in jurul axei. – Ruperea bărbiei. – Neck-cranks (crucifix, DoubleNelson, deschizătorul de conserve, etc.). – Prinderea a mai puțin de patru degete la maini sau degetele de la picioare. – Prinderea intenționată a uniformei in competiţiile No-Gi. – Acoperirea pielii cu orice fel de substanțe sau folosind tifon ori orice fel de materiale de protecție, fără autorizarea medicului șef și în acord cu arbitrul. – Discuţii, ceartă / insulte cu/către oricine dintre cei prezenți în sala de concurs. – Simulare de accidentări. – Ducerile la sol care se finalizează cu căderea adversarului în cap sau pe gât.
Timp de lupta :
– 1 repriză x 3 minute * In caz de egalitate se va acorda un extra-round de 2 minute. Extra-round-ul va porni de la 0-0 . Dupa extra-round arbitrii nu vor putea da o decizie de egalitate, decizia acestora fiind data celui care a fost mai agresiv, mai in atac, mai mult timp deasupra. – Timp de lupta la sol: lupta la sol este lasată să continue de către arbitrul central, atâta timp cât acesta considera ambii combatanţi in actiune.
Sistem de punctaj :
1 punct : – Takedown (orice ducere la sol din pozitia “in picioare”, orice secerare din pozitia “in picioare”, orice contraproiectare din spate, orice actiune admisa menita a duce adversarul la sol (ex. intrare la ambele picioare, la piciorul frontal , etc) – Inversare : actiunea sportivului aflat cu spatele pe sol sub controlul adversarului, menită să aduca oponentul in pozitia “spatele(omoplatii) pe sol”, urmata obligatoriu de controlul si stabilizarea acestuia. – Atentie ! Pentru a obtine inversare este absolut necesar controlul si stabilizarea ulterioara a adversarului. Nu se considera inversare actiunea ce are ca rezultat rotirea ambilor sportivi – In cazul in care sportivul reuseste inversarea si fixarea adversarului, va obtine 3 puncte (1 punct pentru inversare si 2 puncte pentru fixare) 2 puncte : – Aruncare sau proiectare înaltă – Fixare laterală, full mount, back mount, nord-sud, ce presupune “piept – piept” sau “piept-spate” Atentie ! In cazul in care sportivul executa o fixare laterala (de exemplu kesa gatame), apoi continua cu o fixare nord-sud, etc, fară a executa trecere prin full mount, acestuia i se va puncta doar fixarea initiala. In cazul in care sunt executate fixari successive cu trecere prin full mount (exemplu : kesa gatame, full mount si continuare pe partea laterala opusa primei fixari) atunci pentru fiecare dintre acestea se vor acorda 2 puncte. – Fixari/Strangulari/Luxări, mentinute 10 sec. *tehnicile la sol punctabile sunt: Kansetsu, triunghi,fixari premise. Punctele vor fi acordate de catre arbitrul central. Arbitrii de margine sau supervizerul vor valida sau infirma.
Penalitaţi :
– În cazul folosirii unor tehnici nepermise, a ieşirii de pe suprafaţa de luptă din proprie voinţă, etc.. Se va acorda pe rând: avertisment, -1 pct, -3 pct, descalificare. – Joc pasiv : avertisment, -1 punct, -3 puncte, descalificare (lipsa voita de actiune, refuzul luptei, păstrarea distanţei faţă de adversar în scopul de a evita lupta, ieşire voită din suprafaţa de luptă, etc) – Evadare neloiala : descalificare fară avertisment (slam, ieşirea din suprafaţa de luptă pentru a evita tehnici ce pot aduce victoria prin abandon (kansetsu, cheie pe picior, triunghi, ghilotina,etc) – Tehnici periculoase pentru care se poate descalifica fără avertisment sportivul: slamul, suppleul, ghilotina din poziția “în picioare”, tehnici periculoase impotriva coloanei vertebrale, reverse guillotine, etc. .
Se câştigă prin :
– Abandon
– Decizie
Categorii de vârstă :
– Copii : 6-8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani, 12-14 ani.
– Juniori : 14-16 ani, 16-18 ani.
– Seniori : 18-21 ani, 21-38 ani, +38 ani.
**aceste divizii (18-21 si 21-38) pot fi înlocuite cu o singura divizie 18-38, la decizia FR Kempo.
Categorii de greutate :
-20 kg, -25 kg, -30 kg, -35 kg, -40 kg, -45 kg, -50 kg, -55 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -75 kg, -80 kg, -85 kg, -90 kg, -95 kg, +95 kg.
Echipament :
– Kimono Kempo (pantalon alb , bluza neagră) + centura roşie sau albastră în funcţie de colţ.